Czy potrzebujesz pieca konwekcyjno-parowego? Sprawdź jego zalety

Każda restauracja potrzebuje odpowiedniego zaplecza, między innymi w postaci sprzętu gastronomicznego. A z racji tego, że w miejscach serwujących jedzenie najważniejsze jest gotowanie, smażenie i pieczenie – restauratorzy główny nacisk kładą na urządzenia ułatwiające właśnie tego rodzaju czynności.

Nie bez przyczyny w każdej szanującej się restauracji stawia się dziś piec konwekcyjno-parowy. Stanowi on bowiem postać ulepszonego o naparowywanie komory,  następcy klasycznego pieca konwekcyjnego. Jeśli i Ty prowadzisz biznes gastronomiczny, zapoznaj się z głównymi zaletami omawianego urządzenia. Z pewnością przypadną Ci one do gustu.

W jaki sposób działa piec konwekcyjno –parowy i jakie są jego główne zalety?

Piec konwekcyjno-parowy działa w bardzo prosty i nieskomplikowany sposób. Umieszczone w nim wentylatory przetaczają gorące powietrze tak, by zostało ono oczyszczone z drobinek tłuszczu. Poza tym, dzięki parze wodnej możliwa jest też szybka obróbka termiczna. A to daje efekt w postaci dań dobrze przygotowanych i przede wszystkim – niewysuszonych.

Łatwość obsługi, a także oszczędność, to kolejne kwestie, o których warto wspomnieć omawiając sprzęty tego rodzaju. Piece konwekcyjno-parowe pozwalają zaoszczędzić nawet 60 % energii elektrycznej. Dlaczego? Ponieważ przez szybką obróbkę termiczną i cyrkulację gorącego powietrza, potrawy gotowe są o wiele szybciej. Poza tym, dzięki urządzeniu jesteśmy w stanie zaoszczędzić też mniej więcej 40 % zużywanej dotychczas wody. Na ogół przy ciągłej, godzinnej pracy, sprzęt potrzebuje zaledwie 8 litrów. A jakby tego było mało, skraca się również ogólny czas pracy, bo w piecu przygotowywać można różne potrawy jednocześnie. I to bez obaw, że ich zapachy i smaki zaczną się przenikać.

Cena zakupu urządzenia z racji tego, że piec konwekcyjno-parowy z powodzeniem zastępuje wiele innych urządzeń, nie wydaje się wcale wygórowana. Dodatkowo pamiętajmy o zaoszczędzonym miejscu oraz komputerowym sterowaniu, które pozwala zapisać wszystkie najważniejsze w naszej restauracji przepisy i receptury.

piec konwekcyjno-parowy

Funkcje pieca konwekcyjno-parowego

Piec konwekcyjno-parowy, to połączenie trzech zasadniczych i kluczowych w każdej kuchni funkcji. Po pierwsze tego rodzaju urządzenie zapewnia nam szybkie chłodzenie. W komorze, w której gotowane są potrawy, możemy obniżyć temperaturę w każdym momencie, w zależności od procesu przygotowywania poszczególnych dań.

Po drugie, piec konwekcyjno-parowy, to również możliwość pieczenia przy użyciu sondy termicznej. Dzięki tej funkcji możemy sprawdzić temperaturę wewnątrz mięsa, co znacznie ułatwia jego przygotowywanie. Każdy przecież wie, że nierzadko po wyjęciu mięsa z pieca okazuje się, że w środku jest ono niemal surowe.

Automatyczne oczyszczanie, to z kolei możliwość wyboru odpowiedniego programu, który umożliwi mechaniczne, ale higieniczne czyszczenie maszyny. Oczywiście wszystko bez jakiegokolwiek wysiłku ze strony pracowników kuchni.

Poza tym, piece nowej generacji umożliwiają również korzystanie z wielu ciekawych metod dodatkowych. Dzięki nim można na przykład zdecydować się na gotowanie nocne. Oznacza to, że obróbkę termiczną ustawić możemy na nocną, tańszą taryfę. Poza tym, możliwy jest również finishing, a więc ostateczne przygotowanie dania, po jego uprzednim wstępnym przygotowaniu.

Gdzie kupić piec konwekcyjno-parowy?

Wobec powyższych zalet i wielu funkcji pieca nowej generacji, nie dziwi fakt, że coraz więcej restauratorów decyduje się na jego zakup. Ewentualny problem może pojawić się wyłącznie wtedy, gdy szukają oni odpowiedniego producenta.

Na szczęście w Polsce zarówno sprzedażą, jak i serwisem tego rodzaju urządzeń zajmuje się serwis-rational.waw.pl Korzystając z usług firmy mamy więc możliwość nie tylko zamówienia konkretnego modelu pieca, ale i jego systematycznego serwisowania. A to naprawdę  duże ułatwienie.